torra naglar

Varför spricker naglarna? Tips för att bibehålla fina naglar!

Torra naglar

Har du någonsin lidit av sköra naglar som lätt delar sig eller spricker? Om så är fallet, är du inte ensam. Att ha problem med naglarna kan vara frustrerande, men det finns åtgärder du kan vidta för att förbättra deras tillstånd. Orsakerna till sköra naglar kan vara många, inklusive näringsbrist eller bristande fuktighet. Lyckligtvis finns det sätt att hantera dessa problem på egen hand.

För att förbättra dina naglar kan du prova olika metoder. För vissa kan det handla om att förbättra nagelvården genom att återfukta dem regelbundet, medan andra kan behöva titta närmare på sin kost för att säkerställa att de får tillräckligt med näring.

  1. Återfukta händer och naglar regelbundet: Sköra naglar kan ofta vara resultatet av bristande fuktighet. Det är därför viktigt att återfukta både händer och naglar regelbundet. Att använda en fuktgivande handkräm efter varje handtvätt kan hjälpa till att bevara hudens elasticitet och mjukhet. För extra skydd och fukt kan en liten mängd olivolja appliceras på naglarna och nagelbanden. Detta hjälper till att förhindra uttorkning och sprickbildning.

  2. Se över din kost: En balanserad kost är avgörande för att upprätthålla hälsosamma naglar. Att äta en mångsidig diet som är rik på näringsämnen som selen och biotin kan bidra till att stärka naglarna. Selen är en antioxidant som främjar friska naglar genom att skydda dem från skador orsakade av fria radikaler. Biotin, även känt som vitamin B7 eller vitamin H, är avgörande för att bibehålla naglarnas struktur och styrka.

  3. Byt ut acetonbaserad nagellacksborttagning: Aceton har en uttorkande effekt på naglarna och kan orsaka sprickor och skador på nagelbanden. Att byta till en acetonfri nagellacksborttagning är ett skonsammare alternativ som hjälper till att bevara fuktbalansen i naglarna och huden runt omkring.

  4. Fila naglarna på rätt sätt: Att fila naglarna regelbundet kan hjälpa till att förebygga flisiga och svaga naglar, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Undvik att fila fram och tillbaka i samma riktning, vilket kan leda till skador och splittring. Istället bör du fila naglarna i en riktning, från utsidan mot mitten, med korta och snabba tag för att undvika överdriven nötning på nagelytan.

  5. Låt naglarna vila från nagellack ibland: Nagellack kan skapa en skyddande yta på naglarna, men överanvändning kan leda till uttorkning och svaghet. Att låta naglarna vila från lack några dagar i veckan hjälper till att återställa fuktbalansen och främja naturlig nagelhälsa.

  6. Skydda händerna från kemikalier: Exponering för kemikalier kan orsaka uttorkning och skador på naglarna. Användning av plasthandskar när du hanterar rengöringsmedel, diskmedel eller andra kemikalier kan hjälpa till att skydda både naglar och hud från skador och sprickor.

  7. Använd nagelstärkare: Om dina naglar är särskilt svaga och sköra kan användning av en nagelstärkare hjälpa till att bygga upp deras motståndskraft. Nagelstärkare finns i olika former, inklusive lack och oljor, och kan hjälpa till att förstärka naglarna och minska risken för skador.

  8. Hantera stress och få tillräckligt med sömn: Stress och sömnbrist kan påverka din övergripande hälsa, inklusive tillståndet på dina naglar. Att minska stressen genom avslappningsövningar eller hobbyaktiviteter och se till att få tillräckligt med sömn varje natt kan bidra till att främja friska och starka naglar.

fina naglar